ARCHITECTURE

Vaastu Residence

Located on a 200 sq.yd. plot in New Delhi, the project is the first in the series of design studies on the urban row house typology. The project embraces the optimization of FAR, an accepted reality of the plots of Delhi related to the forces of real estate.

The location was relatively unusual for a plotted rowhouse – each façade opens on to a main road. The notional front of the residence opens on to the more intimate lane. Thus the elevation was designed to be warm, gentle and visually appealing from a narrow lane.

The project comprises two duplexes on top of each other, sitting on a stilted ground floor.

The design was strictly guided by the tenets of Vaastu incorporating a Brahma sthana at its center. Room locations, relationships and layouts were guided by the same principals while retaining a sense of the contemporary with some textured surfaces and elements of wood. A terrace garden was created on the roof as a sanctuary.

  • DESIGN PRINCIPAL:

    RAJIV BHAKAT, VIKAS KANOJIA

  • DESIGN TEAM:

    KARAN GUPTA, RAMYA SANKAR, KHUSHBOO QADRI

  • COLLABORATORS:

    ISHACON – STRUCTURAL, AD CONSULTANTS – MEP